menu
Word Lid
Alternatief voorstel site ECA Leegstraat

Tijdens de gemeenteraad van 29 oktober 2020 stond de stemming over de wijziging van het RUP ECA Leegstraat op de agenda. Onze fractie had serieuze bedenkingen bij het voorstel van de meerderheid.


Wonen en beperkt groen

Het voorstel van de meerderheid voorziet een woongebied dat niet gebaseerd is op de noden in onze gemeente. Deze commentaar kwam van de deputatie. Bovendien werd ook het advies van de milieuraad genegeerd.

Openbaar park

Gelet ook op het advies van de milieuraad om het geheel om te zetten naar groene zone, gelet op het feit dat in onze gemeente er slechts 2,35% groen is op de totale oppervlakte (cijfers uit de gemeente- en stadmonitor Vlaanderen) (terwijl dit voor Vlaanderen gemiddeld 15% is volgens het ‘Rapport groen op wandelafstand’ van Natuurpunt) en rekening houdend met de bedenkingen van de deputatie, lijkt het ons beter om deze ganse zone te voorzien als groene zone en er een openbaar park in op te richten met ontspanningsmogelijkheden zoals wandel- en looppiste, openbare fitnesstoestellen, speelmogelijkheden voor kinderen en een hondenlosloopweide. 

Onze gemeente heeft nood aan extra openbaar groen. Dat staat zwart op wit in onafhankelijke studies. We hebben de kans om de leefbaarheid van de dorpskern Assenede te vergroten en bijkomend openbaar groen te creëren voor de komende generaties. Laat ons dat dan ook doen! Daarom vragen we een aanpassing naar volledige groene zone, waarbij de reeds bebouwde zone als woongebied kan bestemd worden.

Voorstel geweigerd

SchamenPlus weigerde ons voorstel. Het was zelfs schepen Servaes Van Eynde, nochtans van de partij GROEN, die vertelde dat het niet zo erg is om zo weinig openbaar groen te hebben in onze gemeente. 

Onze fractievoorzitter Stijn Van Hamme reageerde daarop met volgende woorden: "Zo'n uitspraak uit de mond van een schepen van de partij GROEN is ongelofelijk. Het is duidelijk dat voor sommige partijen postjes belangrijker zijn dan ideologie!"

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF