menu
Word Lid
Een troostmuur in onze gemeente?

Een troostmuur geeft de overledenen een plek, ook na afloop van de concessie van het graf. Een kans tot herdenking voor langere termijn.

Stad Leuven heeft de primeur

De stad Leuven heeft als enige in Vlaanderen een troostmuur aangelegd op de stedelijke begraafplaats. Concreet gaat het om een initiatief waarbij de stad Leuven de foto’s van op de grafzerken waarvan de concessie ten einde is en waarbij het graf wordt verwijderd recupereert en aanbrengt op een muur van de begraafplaats. Op deze manier wordt de herinnering aan overleden inwoners levend gehouden, ook na de looptijd van de grafconcessie, en hebben de overledenen een nieuwe, vaste rustplek geven op de begraafplaats.

Bijkomend kunnen ook foto’s van overledenen die werden gecremeerd worden aangebracht op de troostmuur. Families kunnen in zo’n geval een foto afgedrukt op keramische achtergrond bezorgen aan de medewerkers van de begraafplaatsen.

Ook in onze gemeente?

"Omdat dit prachtige initiatief van de stad Leuven navolging verdient, stelde de Vlaams Belang-fractie voor om ook in onze gemeente zo'n troostmuur aan te leggen", vertelt fractievoorzitter Stijn Van Hamme, "Concreet vroegen wij het gemeentebestuur om een troostmuur aan te leggen op elke openbare begraafplaats. Op die manier heeft elke deelgemeente een eigen troostmuur om de overleden dierbaren voor de eeuwigheid te herdenken".

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF