menu
Word Lid
SAMENPLUS TEGEN STEUNMAATREGELEN

Tijdens de gemeenteraad van 23 april stelde de Vlaams Belang-fractie het dubbel pakket steunmaatregelen voor om de impact van de Corona-crisis op onze ondernemers en inwoners zoveel als mogelijk te beperken.

Dubbel voorstel

Onze fractie stelde, zoals eerder als aangekondigd, twee maatregelen voor. Gemeenteraadslid Axl Van Boven had het gedeelte rond het uitstel van betaling van belastingen voor lokale ondernemers uitgewerkt en fractievoorzitter Stijn Van Hamme had het voorstel opgesteld om ieder gezin een Cadoza-bon van 25 euro te geven. 

Het eerste voorstel is budget neutraal voor de gemeente en geeft onze ondernemers (iets) meer ademruimte dankzij het later mogen betalen van de belastingen.

Het tweede voorstel kost de gemeente uiteraard wel geld. Dit bedrag, een goede 160.000 euro, kan echter perfect gevonden worden. Verschillende openbare werken zullen immers uitgesteld worden door de crisis. Het budget dat hierdoor toch vrij komt, kan perfect gebruikt worden om onze gezinnen te ondersteunen.

Dankzij onze beide voorstellen worden zowel de ondernemers als de koopkracht van onze inwoners ondersteund in deze moeilijke periode.

SAMENPLUS ZEGT NEEN

Tot onze grote verbazing en teleurstelling weigerde SAMENPLUS deze voorstellen te aanvaarden. 

Schepen van Financiƫn Servaas Van Eynde stelde dat het later betalen van de belastingen geen optie is omdat het "gaat om belastingen van 2019". Een heel vreemde uitleg aangezien minister Bart Somers, bevoegd voor onder meer Binnenlands Bestuur, onlangs een richtlijn uitstuurde waarin de gemeenten de mogelijkheid wordt aangeraden om uitstel van betaling van de belastingen te geven aan ondernemers.

Nog vreemder werd het toen ook ons voorstel om alle gezinnen een Cadoza-bon van 25 euro te geven werd geweigerd. Schepen van Lokale Economie David Vercauteren gaf hiervoor als argument dat "de Cadoza-bon niet bij iedere handelaar kan gebruikt worden". Dat deze uitzonderlijke situatie net het moment is om de Cadoza-bon te promoten bij meer handelaars, beseft de schepen duidelijk niet.

Ondernemers en inwoners blijven in de kou staan

"Wij zijn enorm teleurgesteld in deze kille, asociale reactie van de meerderheid", vertelt fractievoorzitter Stijn Van Hamme, "We hebben nu de kans om onze ondernemers en inwoners te steunen tijdens deze moeilijke tijden en toch blijft de meerderheid onnozele, politieke spelletjes spelen. Zij blijven ieder voorstel van de oppositie gewoon wegvegen zonder het zelfs maar inhoudelijk te bekijken. Onze ondernemers hebben wel een verhoging van de milieubelasting met 27,4% gekregen."

"Een ding is nu wel duidelijk", besluit Van Hamme, "steunmaatregelen moeten onze ondernemers en gezinnen niet verwachten van deze asociale meerderheid. Prestigeprojecten en belastingverhogingen is het enige dat onze ondernemers en inwoners van de meerderheid krijgen. Samenplus is meer dan ooit GRAAIENPLUS!"

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF