menu
Word Lid
SCHAMENPLUS weigert extra steun voor horeca

De Corona-crisis heeft zware gevolgen voor de ganse maatschappij: veel personen en sectoren voelen een grote, negatieve impact. De Horeca is van de meest zwaar getroffen sectoren. De Horeca werd immers als eerste sector opnieuw gesloten in oktober 2020 en heeft op dit moment nog geen enkel perspectief op heropening. Daarom stelde Vlaams Belang tijdens de gemeenteraad van 25 februari 2021 voor om eenmalig extra steun te geven aan de horecazaken in onze gemeente.


Extra steun van 500 euro per horecazaak

De horeca vormt het hart van het sociale leven in onze gemeente. Restaurants en cafés zorgen voor ontspanningsmogelijkheden voor onze inwoners. Daarnaast zijn ze ook belangrijke sponsors van het verenigingsleven. Cijfers van Horeca Vlaanderen tonen aan dat 46% van de horecazaken binnen de twee maanden definitief zal sluiten als er niets verandert. Ook Horeca Meetjesland liet al gelijkaardige berichten horen over de horeca in onze streek.

Daarom stelde Vlaams Belang voor om de horecazaken in onze gemeente eenmalig een extra premie van 500 euro toe te kennen. Deze premie zou in Cadozabonnen uitbetaald worden zodat ook de rest van de lokale economie gesteund kon worden. De totale investering voor de gemeente zou ongeveer 10.000 euro bedragen, een bedrag dat perfect betaald kan worden met de buffer uit het relanceplan (daar werd 60.000 euro opzij gezet voor onvoorziene uitgaven) of door de besparingen op recepties die niet doorgingen.

"Horeca heeft al genoeg steun gekregen" (schepen Servaas Van Eynde)

SchamenPlus weigerde ons voorstel zelfs maar te bekijken. Schepen Servaas Van Eynde gaf een warrige en vooral verwarde uitleg waarin hij met cijfers smeet die kant noch wal raakten. Volgens de meerderheid was de horeca-routekaart van vorige zomer en het kwijtschelden van de terrasbelasting al een mooie zaak. 

Als uitsmijter zei schepen Servaas Van Eynde namens de ganse meerderheid nog dat "de horeca al genoeg steun heeft gekregen". Veel wereldvreemder kan men niet zijn. Daarna stemde SchamenPlus ons voorstel weg.

Schandalige houding en gemiste kans

"De houding van SchamenPlus is gewoon schandalig", vertelt fractievoorzitter Stijn Van Hamme, "Wat hebben onze horecazaken aan het kwijtschelden van een terrasbelasting als ze gesloten zijn? Ze mogen hun terras niet eens gebruiken op dit moment!" 

"Dat een schepen dan nog durft zeggen dat de horeca al genoeg steun gekregen heeft, is onvoorstelbaar. Uit alle berichten blijkt dat de steun onvoldoende is en dan nog durft SchamenPlus zo'n uitspraken te doen. Weet men bij de meerderheid dan niet hoe moeilijk de mensen het hebben? Hoe wereldvreemd kan men eigenlijk zijn? Een ding is nu wel duidelijk: SchamenPlus laat onze cafés en restaurants volledig in de kou staan", besluit Van Hamme

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF