menu
Word Lid
Vlaams Belang stelt top vijf kieslijst voor

Vlaams Belang lanceert de namen van de top vijf voor de lokale verkiezingen. Een mix van ervaring en nieuwkomers, waaronder een heel opvallende naam.

Enkele weken geleden kondigde de partij al aan dat huidig fractievoorzitter Stijn Van Hamme de lijst zou trekken. Hij wordt gevolgd door twee nieuwkomers. Op plaats twee staat Severine Moerman (45 jaar) uit Boekhoute. Zij werkt als ambtenaar voor de stad Eeklo en brengt praktijkervaring op het gebied van de burgerlijke stand mee. “Vanuit de praktijk heb ik ondervonden dat dienstverlening de belangrijkste basistaak is van een lokaal bestuur. Inwoners moeten kunnen rekenen op een kwalitatieve, bereikbare en vooral nabije dienstverlening. Op dat vlak is er in ons dorp nog heel veel werk. Zo werd de dienstverlening in de deelgemeenten afgeschaft en is het gemeentehuis enkel nog op afspraak toegankelijk. Dat zijn zaken die zeker moeten worden aangepakt en waarvoor ik mij samen met de ganse ploeg zal inzetten”, aldus Severine Moerman.

Op de derde plaats staat de meest verrassende naam van allemaal: Stefanie De Baets (39) uit Boekhoute. Zij is zelfstandig onderneemster en zal als onafhankelijke op de lijst staan. Zij is de kleindochter van gewezen schepen Roger Steyaert. “Mijn grootvader deed aan politiek omdat hij het leven van de inwoners oprecht beter wilde maken. Hij was altijd eerlijk tegen de mensen. Hij durfde namelijk zeggen dat iets niet mogelijk was en legde dan steeds uit waarom. Valse beloftes waren aan hem niet besteed. Zijn rechtlijnigheid werd dan ook enorm geapprecieerd”, vertelt Stefanie De Baets, “Net zoals mijn grootvader geen partijen zag, maar keek naar de mens achter de politici kijk ik naar de lokale politiek. Door de lokale politiek wat meer te volgen heb ik gemerkt dat Stijn en Axl in de gemeenteraad ook zeer rechtlijnig zijn: los van partijpolitieke spelletjes zetten zij zich in om dezelfde regels voor iedereen te laten gelden en om het leven van de inwoners beter te maken. Na enkele gesprekken bleek dat wij inhoudelijk op dezelfde golflengte zitten. Om die reden treed ik in de politieke voetstappen van mijn grootvader en wil ik zijn politieke erfenis verder zetten om ons dorp beter te maken. Dat zal ik met veel plezier en veel inzet doen als onafhankelijke binnen de ploeg van Vlaams Belang.”

Op de vierde plaats staat Oosteeklonaar Andy De Muynck (48). Andy stond in 2018 ook op de lijst en zetelt sindsdien in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Daar zag hij onder andere de gigantische wachtlijst voor sociale woningen (900 wachtenden) waar al jaren niets aan werd gedaan. “Door dit mandaat heb ik nog andere zaken over het wanbeleid van de voorbije 24 jaar ontdekt. Zo is er een schuldenput van maar liefst 650.000 euro voor de serviceflats ‘Den Aster’ in Oosteeklo. In 2028 wordt de gemeente eigenaar van deze serviceflats en moet die enorme factuur betaald worden. Op geen enkel moment tijdens de afgelopen legislatuur werden stappen ondernomen om hieraan iets te doen. Zo’n financieel wanbeheer en het in de steek laten van mensen die wachten op een sociale woning kan echt niet en moet dringend aangepakt worden. Daar engageer ik mij samen met onze ploeg volledig voor”, aldus Andy De Muynck.

De top vijf wordt vervolledigd door Axl Van Boven (31) uit Boekhoute. Axl zetelt als gemeenteraadslid en vormt samen met kopman Stijn Van Hamme de huidige fractie in de gemeenteraad, die zelfs door de meerderheid wordt omschreven als “een zeer actieve oppositie”. Hij ontpopte zich tot het tweede meest actieve raadslid de afgelopen legislatuur. Zo diende hij 156 schriftelijke vragen in omtrent een heel gamma aan onderwerpen. “Door deze vele vragen ontdekte ik dat in onze gemeente de cijfers omtrent sluikstorten alleen maar slechter worden. Waar in andere gemeenten de pakkans toeneemt en er meer boetes voor de overtreders zijn, daalt dat aantal in onze gemeente. Zo werd vorig jaar in een goeie 3% van de gevallen een boete uitgeschreven, waar dat in 2021 nog in bijna 10% het geval was. Zo’n achteruitgang wijst op verkeerde prioriteiten. Daarnaast ontdekte ik ook dat de kosten voor consultancy en studiebureaus deze legislaat zo goed als verdubbelden. Daar is een kritische evaluatie nodig. Allemaal zaken waar ik mij samen met onze ploeg volledig voor zal inzetten”, besluit Axl Van Boven.

“Met deze ijzersterke top vijf hebben wij de ideale mix van ervaren kandidaten en inhoudelijk sterke nieuwkomers. Zij vormen stuk voor stuk een meerwaarde en zullen er mee voor zorgen dat we terug trots op ons dorp kunnen zijn na 13 oktober. Binnenkort zullen wij meer namen bekend maken van onze lijst, die ondertussen helemaal vol is”, besluit Stijn Van Hamme.


ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF